Сайт ЗНАЇМО
Наказ СМВА про порядок забезпечення безкоштовним харчуванням
Технологічні карти
Про створення громадської комісії з контролю за якістю харчування
Про дотримання норм харчування
Постанова   Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти
Про_зміни вартості _харчування_учнiв_
_Про_органiзацiю_харчування_учнiв_закладу_у_2023-2024_навчальному__роцi_
 Про створення комісії з  бракеражу
Перспективне зимове меню 2023-2024
Перспективне зимове меню 2023-2024

01 лютого у закладі освіти пройшов День здорового харчування. Начальник Сумської обласної військової адміністрації Володимир Артюх відвідав відкритий урок для учнів третього класу «Абетка харчування» ознайомився з практичними моментами впровадження реформи шкільного харчування у Сумській початковій школі № 30 «Унікум» .«Здорове харчування плюс спорт у школах дорівнює здорова українська молодь і здорова Україна! Дякую Першій Леді за чудову ініціативу і колективам закладів освіти за її втілення в життя відповідно до потреб дітей», – сказав Володимир Артюх.

 

Відбулась зустріч адміністрації з постачальниками продуктів харчування.
Обговорили важливі питання забезпечення закладу якісною та свіжою продукцією, вимоги щодо оформлення супровідної документації.

 

         Харчування відіграє серйозну роль в питанні повноцінного розвитку і зростання школярів. Воно не тільки сприяє загальному зміцненню організму дітей, але також впливає на їхню працездатність та успішність.
У 2021 році Сумська початкова школа № 30 «Унікум» Сумської міської ради взяла участь у відборі проєктів щодо реалізації програми «Спроможна школа для кращих результатів». Напрямок проєкту – оновлення технологічного обладнання харчоблоку корпусу «Б» по вул. Рибалка буд. 7.
Відповідно до поданої проєктної заявки та пакету документів заклад освіти отримав субвенцію із Державного бюджету України на реалізацію програми «Спроможна школа для кращих результатів» у сумі701072 ,00 грн., співфінансування із місцевого бюджету склало 299900,00 грн. Загальна вартість проєкту – 1000972,00 грн.
Відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі було проведено:
дві процедури  відкритих торгів на суму 299000,00 грн та 413800,00 грн, дві спрощенні процедури на суму 119322,00 грн та 84800,00 грн., а також укладено два прямих договори на суму 42000,00 грн. та 41500,00 грн. В наслідок чого було закуплено 21 одиницю технологічного та 35 одиниць іншого обладнання для харчоблоку на загальну суму 1000072,00 грн.

Фото перспективного меню на 2023-2024н.р.

I Тиждень

Понеділок 

Сніданок:                                             Обід:                                                       Полуденок:

             

Вівторок

Сніданок                                               Обід                                                      Полуденок

     

Середа

Сніданок                                                 Обід                                                     Полуденок

   

 

Четвер

Сніданок                                              Обід                                                      Полуденок

 

П’ятниця

Сніданок                                             Обід                                                        Полуденок

 

 

II Тиждень

Понеділок 

Сніданок:                                             Обід:                                                       Полуденок:

Вівторок

Сніданок                                               Обід                                                      Полуденок

Середа

Сніданок                                                 Обід                                                     Полуденок

 

Четвер

Сніданок                                              Обід                                                      Полуденок

П’ятниця

Сніданок                                             Обід                                                        Полуденок

 

1 червня – Міжнародний День молока, в Україні це свято відзначається з 2013 року. До цього свята колектив СНАУ підготував «Вечір молока», де представники нашого закладу мали змогу скуштувати і молочні продукти та десерти на їх основі від Комбінату громадського харчування та провідних молочних виробників Ічнянського заводу сухого молока і масла, Сумської сироварні O`BEREG  та ТМ «ЗароГ».

Особливу зацікавленість викликало молоко А2, що є відносно новим продуктом на українському ринку.  Таке молоко не викликає алергії на білок казеїн та ускладнень з боку травної системи. Крім того, вживання такого молока запобігає розвитку інфекційних хвороб, захворювань серцево-судинної системи, цукрового діабету І типу. Так, влітку 2020 року безпечне молоко А2 вперше з’явилося на полицях магазинів. Вперше в Україні виробництво цього продукту було запущене на базі Сумської сироварні O`BEREG. А навесні 2021 року до проєкту приєднався Ічнянський завод сухого молока і масла, який запустив першу в Україні промислову лінію із виробництва лагідного та безпечного молока А2.

Як відому, у 2020 році Перша Леді України Олена Зеленська ініціювала проєкт «Склянка молока», який передбачає забезпечення учнів загальноосвітніх шкіл щоденно склянкою молока у раціоні харчування.

Тому адміністрація закладу є активними учасниками щодо впровадження цього проєкту в «Унікум», тому що ми в першу чергу піклуємося про здоров’я наших здобувачів освіти і маємо на меті, щоб діти споживали тільки корисне молоко.

Спільна щиросердна вдячність за підтримку
Харчування відіграє серйозну роль в питанні повноцінного розвитку і зростання школярів. Воно не тільки сприяє загальному зміцненню організму дітей, але також впливає на їхню працездатність та успішність.
З цією метою за підтримки Першої леді Олени Зеленської розпочато реформування шкільного харчування в межах Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у Новій українській школі.
Відповідно до стратегії розвитку нашого закладу освіти з 2019 року розпочато реалізацію довгострокового проєкту «Здорове харчування». Новацій має зазнати не тільки склад шкільного меню та рецептури приготування, але й форми організації харчування, осучаснення харчоблоків, організація роботи з постачальниками, запровадження нових підходів до формування культури здорового харчування у школярів.
Станом на лютий нинішнього року вже реалізовано перший етап цього великого проєкту – капітальний ремонт та оновлення обладнання харчоблоку ІІ корпусу, що по вул. І. Сірка 2А, загальною вартістю близько 1млн. 800 тис. гривень. Це стало можливим за рахунок залучення бюджетних коштів різних рівнів. За підтримки Народного депутата України пані Тетяни Рябухи, в рамках субвенції з Державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій було спрямовано 1млн 200 тис гривень на виконання ремонтних робіт, 340 тис. гривень на оновлення обладнання харчоблоку надійшло за рахунок коштів резерву освітньої субвенції за сприяння директора Департаменту освіти і науки Сумської облдержадміністрації пані Вікторії Гробової. Решту коштів в рамках співфінансування було надано місцевим бюджетом
Від імені школярів, їх батьків, вчительського колективу –щиросердна вдячність нашим постійним друзям, які докладають багато своїх зусиль, коштів, рук, щоб дітям у школі «Унікум» було комфортно.
Зараз ми на другому етапі впровадження проєкту «Здорове харчування» в нашій школі. Це створення з нуля харчоблоку у І корпусі по вул. Рибалка, 7. Для втілення в життя планів потрібно ще чимало коштів. Вірю, що всі, хто підтримує Комунальну установу Сумська спеціалізована школа І ступеня № 30 «Унікум» Сумської міської ради, допоможуть нам здійснити наші мрії і вже в нинішньому році ми зможемо порадувати своїх «унікальних» дітей смачними і корисними сніданками, обідами, полуденками, що додасть їм здоров’я і сил, сприятиме підвищенню якості навчання.

19 лютого відбулася 2-га клубна зустріч зі спеціалістом з питань здорового харчування Карпіщенко М.Ю. Ми запросили до спілкування учнів 4-х класів. Також вігукнулися й приєдналися до розмови декілька учнів 3-х класів разом з батьками. Маємо надію, що кожний з присутніх  виніс з цієї зустрічі щось користе для себе.

Нове Шкільне Харчування – це проект з покращення культури харчування у школах України, заснований кулінарним експертом Євгеном Клопотенко. 

Метою програми “Нове шкільне харчування” є підвищення та поширення рівня культури здорового харчування у навчальних закладах. У рамках проекту було розроблено “Збірник рецептів страв для харчування дітей шкільного віку в навчальних та оздоровчих закладах”, а також план впровадження нової шкільної культури харчування у шкільні їдальні по всій Україні.

Ми прагнемо покращити харчування у нашій школі, тому запрошуємо Вас доєднатися до участі у голосуванні щодо вибору страв за посиланням нижче.

Голосувати

1 березня у закладі відбулось засідання комісії з бракеражу продуктів харчування та продовольчої сировини. Комісія розглянула продукти харчування, супровідні документи та сертифікати якості на продукти, що постачаються в заклад, зокрема, молочну продукцію: пастеризоване молоко, сметану, сир кисломолочний, твердий сир, масло солодковершкове. Дана продукція виробляється Сумським молокозаводом, торгівельною маркою «Добряна», що є місцевим виробником молочної продукції.
Комісія дійшла висновку, що дані документи відповідають усім вимогам, що висуваються до постачання продуктів харчування, та вимогам чинного законодавства.

Дегустування страв батьками здобувачів освіти

Традиційно у нашій школі проводиться дегустація батьками страв шкільного сніданку та обіду. Така форма взаємодії дозволяє максимально врахувати запити батьків та дітей щодо смачного та здорового харчування.

 

 

Вже традиційним стало проведення у закладі дегустування обідніх страв школярів. 4-5 жовтня батьки мали змогу скуштувати їжу, висловити свої побажання адміністрації, поспілкуватися з працівниками харчоблоків. На дегустування були запрошені представники кожного класу. Батьки щиро дякували за можливість скуштувати страви, що входять до шкільного меню, та висловили довіру щодо якості харчування у школі.

 

degustuvannya